Dikke kans dat je wel eens een vragenlijst hebt ingevuld om vast te stellen wat voor persoonlijkheidstype je bent. Er was vast eens een training of heidag waar dit een onderdeel van was. Dit soort onderzoeks-instrumenten en tests wordt ingezet in het kader van persoonlijke ontwikkeling en teamcultuur. Het aanbod is inmiddels enorm: Persoonlijke Waardentest, Roos van Learytest, DISC, Enneagram, Meyers Briggs Type Indicator (MBTI), EQ test, The Big Five …. de lijst is nog veel langer.
Als ik cliënten vraag of ze ooit zo’n onderzoek deden zeggen ze vaak: ‘Ja, ik heb die uitslag nog wel ergens liggen maar weet niet meer precies wat ik was …’. Als dat ook jouw ervaring is hadden de letters of de cijfers blijkbaar niet genoeg met je leven en je beroep te maken om écht iets te kunnen betekenen.
Mijn eigen ervaring is echter anders. In 2012 deed ik mijn eerste coachtraject ooit en in dat kader vulde ik de vragenlijst van Meyers-Briggs (MBTI) in. De uitkomst daarvan maakte me veel duidelijk over mijn voorkeuren en mijn energiehuishouding in relatie tot mijn beroep. Eén van de vruchten was dat ik in en naast mijn predikantschap op het spoor van coaching en begeleiding kwam. Ik ben nog steeds enorm dankbaar voor wat ik toen ontdekte.
In de jaren daarna verdiepte ik me ook in andere instrumenten, met name in DISC, het Enneagram en de Big Five. Dit verrijkte en verdiepte mijn kennis, maar op één of andere manier is MBTI voor mij altijd de eenvoudigste (dat is wat anders dan simpel!) gebleven. Ik ben geen blinde bewonderaar geworden, maar zette hem toch steeds in allerlei gesprekken en trajecten in. In 2021 besloot ik om me te laten certificeren middels een training, zodat ik het instrument in het vervolg professioneel kan inzetten. Waar hoop ik dat het bij kan dienen?
Om te beginnen kan MBTI helpen als je meer zicht wilt krijgen op je identiteit. Wie ben je eigenlijk en waar liggen je natuurlijke voorkeuren? Het was voor mij bijvoorbeeld zó’n geschenk om te ontdekken dat mijn extraversie niet betekent dat ik graag met mensen praat maar dat ik mijn energie uit de buitenwereld haal. Jarenlang geloofde ik dat ik mijn geestelijke oefeningen in de vroege ochtend deed om energie te tanken die ik dan in de rest van dag kon uitdelen. Nu weet ik dat ik de energie juist opdoe in de rest van de dag en dat mijn stille tijd in de ochtend een heel andere betekenis heeft. Ik ontdekte zo nog veel meer over mezelf en mijn natuurlijke voorkeuren en die zelfkennis heeft bijgedragen aan rust en een groeiende innerlijk basis van mijn leven. Ik hoop mede door de inzet van dit instrument ook anderen te kunnen helpen meer zicht op zichzelf te krijgen.
MBTI kan geloof ik ook bijdragen in de zoektocht naar waartoe je je geroepen weet. Werk in de zin van een beroep dus. MBTI is geen talenten- of kwaliteitentest, maar wel een indicator voor de werkomgeving die je nodig hebt om te kunnen groeien en bloeien. Hoe makkelijk het kan gebeuren dat je, onbewust, toch in een rol terecht komt die niet bij je voorkeuren past, heb ik vorig jaar ervaren toen ik uitviel met een gedeeltelijke burnout. Ik was op de goede weg maar nog niet op de goede plek! Ik verloor als intuïtief denkend en mensgericht mens steeds meer energie aan bestuurlijke en aansturende processen en dan houdt het een keer op. Een periode van rust en herbronning naar wat ik in 2012 al ontdekte over wie ik ben hielp me om met goede moed op te staan in een nieuwe fase.
Een MBTI-onderzoek of welk ander instrument ook is maar een middel. Een middel tot gesprek, onderzoek en oefening. Niet iets om te verabsoluteren of blind op te koersen, maar wel een vruchtbare oefening om beter te weten wie je bent en wat je te doen hebt in dit leven. Dat is uiteindelijk een geestelijk, een spiritueel proces en ik geloof dat ook MBTI daar bij kan helpen. In die hoop zet ik instrument graag in mijn werk.